Klimaatdoelen vertalen naar de praktijk
Meer groen tegen de hittestress – maar hoe?
Het was niet te missen afgelopen zomer, de hitte. Temperaturen waarvoor we vroeger naar Frankrijk moesten, zijn inmiddels naar Nederland gekomen. Wat óók niet te missen was, waren de vele goede adviezen tegen hitte, die vaak het volgende gemeen hadden: meer groen. Zo worden bij onze partner The Green Village getest op gebouwniveau. Zoals groen mos tegen je buitenmuur. Willy Spanjer vertelde erover in het acht uur journaal.
Tegelijkertijd beperkt een integrale aanpak tegen hitte zich niet tot het gebouwniveau. Wat kun je op wijk-/buurtniveau doen tegen hittestress? Drie praktische richtlijnen, mede ontwikkeld door onze partner Hogeschool van Amsterdam, bieden concrete handvatten. Over afstand tot koelte, looproutes en nabijheid van groen in bijvoorbeeld parken. Buitenruimte.info organiseerde hier eerder ook de kennissessie Hittebestendige Stad over.
Het is urgent en belangrijk dat deze en andere oplossingen ontwikkeld en aangereikt worden. Tegelijkertijd roept het de vraag op: als de oplossingen klaarliggen, waarom gebeurt het dan niet? Hoe organiseer je dat nou?
Klimaatdoelen vertalen naar de praktijk
Essentieel is dat klimaatadaptatie - duurzaamheid in de breedte dus ook circulariteit en minder emissies - een integraal onderdeel worden van gemeentebeleid. Dat is het nu vaak niet. Dit uit zich onder andere in een achterblijvende beleidsdoorwerking. Er is wel beleid geformuleerd, maar de doorwerking daarvan in projecten is nog niet vanzelfsprekend. Gemeentemedewerkers proberen om de nieuwe beleidsdoelen een plek te geven binnen bestaande processen. In gesprek met hen kwamen we erachter dat je dit kunt zien als een noodzakelijke stap op het gebied van organisatieontwikkeling. Het tegenstrijdige is dat daar ook geduld voor nodig is en ruimte om nieuwe dingen te proberen. Maar daar moeten we dan wel vandaag mee beginnen!
Meer weten over Beleidsdoorwerking? Volg onze online kennissessie over Klimaatwerk in Uitvoering: Beleidsdoorwerking op 29 september van 9:00-10:30 uur met Ludwig Temme en Mark Keultjes van Gemeente Amersfoort en Niels van Amstel van Megaborn. Stuur een e-mail naar Sybren Steensma en ontvang de online link: sst@buildingchanges.nl.