Energy Award 2024
Foto: Peter Lous
De Energy Award, in het leven geroepen door de gemeente Apeldoorn en Energiecoöperatie deA, werd 12 november j.l. uitgereikt aan VDL Weweler. Het bedrijf, gevestigd op het duurzame bedrijventerrein de Ecofactorij, ging van een slordige 3,5 miljoen m3 aan gasverbruik per jaar naar 900.000 m3. Achmea en Royal Reesink ontvingen respectievelijk de tweede en derde prijs, Bakkerij Fuite kreeg een eervolle vermelding. Jan Straatman was een van de juryleden en besprak tijdens de uitreiking het momenteel grootste knelpunt voor ondernemend Nederland: netcongestie.
Straatman was projectleider van de handreiking Eerste Hulp bij Netcongestie, om ondernemers een ‘handig perspectief te bieden in duidelijke ondernemerstaal.” De publicatie van het Gelders Energieakkoord, geschreven met input van meerdere Gelderse experts, verscheen in mei van dit jaar en was een schot in de roos. Sindsdien is Straatman een veelgevraagd spreker: “Ik hou presentaties door het hele land, zeker niet alleen in Gelderland - het onderwerp neemt een enorme vlucht. De focus ligt op wat de ondernemer zelf kan doen, heel praktisch. Daarnaast gaat het over de strategie die een MKB-bedrijf kan volgen en hoe je de scherpe kantjes er afhaalt als het gaat om netcongestie, helemaal als de ondernemer plannen heeft om uit te breiden of te verduurzamen.”
Aanbevelingen
In Eerste Hulp bij Netcongestie staat een Top 15 van aanbevelingen, “maar”, zegt Straatman, “ik wil graag de twee belangrijkste noemen, ten eerste: maak iemand uit je management verantwoordelijk voor je energiehuishouding. Op dit moment zie je bij veel MKB-bedrijven dat de inkoper de energie zo goedkoop mogelijk inkoopt, de boekhouder de rekening betaalt, en verder weet niemand hoe het zit. Dat kan zo eigenlijk niet meer. Je moet er een directietaak van maken, want de beschikbaarheid van energie is een heel groot issue aan het worden. Als er geen managementverantwoordelijkheid van gemaakt wordt, en er niet constant op gestuurd wordt, blijft het er een beetje bijhangen en dan loop je vroeg of laat met je neus tegen de muur.”
“De tweede aanbeveling is: zorg dat je inzicht hebt in hoe je bedrijf energie gebruikt. Monitor je aansluitcapaciteit, hoe zit het met je piekbelasting, welke productieprocessen verbruiken de meeste energie, dat soort zaken. Dat kan gaan om elektriciteit, maar ook om andere bronnen zoals aardgas. Weet dus heel goed hoe je gebruiksprofiel in elkaar zit, want als je daar inzicht in hebt, wordt het duidelijk hoe en waar je dingen kunt veranderen. Zo kun je het risico afwenden dat je op het gebied van energie uit de bocht vliegt en waarschuwingen van de netbeheerder krijgt.”
Meer informatie vind je op https://www.geldersenergieakkoord.nl/actueel/eerste-hulp-bij-netcongestie