-->

Bouwen aan verandering

Regionale samenwerking BUCH, Dijk en Waard en Stadswerk072

Duurzaam bouwen

Gepubliceerd op: 11 juli 2024

“Samen sta je sterker,” aldus Peter Mol, over de nieuwe regionale samenwerking tussen BUCH, Dijk en Waard en Stadswerk072. Op 5 juni werd deze bijzondere samenwerking gelanceerd met als doel maatschappelijke uitdagingen zoals circulariteit, klimaatverandering en de arbeidsmarkt aan te pakken door middel van een regionale kennisalliantie.

Het initiatief

Initiatiefnemer Mol heeft samen met Paul de Kruijf en Armagan Babaoglu van BUCH, René Kijk in de Vegte van Dijk en Waard en Hans Lesmeister van Stadswerk072 de regionale inzet bepaald. De samenwerking tussen de gemeenten en uiteindelijk ook met MKB-bedrijven heeft als doel om duurzame, circulaire en klimaatadaptieve ontwikkelingen in Noord-Kennemerland Noord te bevorderen. Dit creëert kansen voor concurrerende en toekomstbestendige innovatie, met specifieke lokale vraagstukken als uitgangspunt.

De uitdagingen

De problemen op de arbeidsmarkt zijn duidelijk voelbaar in de regio. Daarom hebben de initiatiefnemers ervoor gekozen om het eerste jaar vooral te focussen op het verhogen van de arbeidsparticipatie en het stimuleren van werkgelegenheid. Hierbij wordt onderzocht hoe expertise en capaciteit onderling kunnen worden gedeeld.

Elektrificatie en circulariteit staan daarnaast ook hoog op de agenda. Het stimuleren van hergebruik van materialen en het sluiten van kringlopen zijn belangrijk aldus de partijen, net als het oprichten van een hub voor hergebruik en het maken van afspraken voor de inzet van elektrisch materieel.

De volgende stap

Na de zomer begint de samenwerking met marktpartijen in een regionale kenniskring. Het consulteren en uitwisselen met het bedrijfsleven is essentieel voor het succes van deze samenwerking.

Wil je meer weten over deze samenwerking en de aanjagende en begeleidende rol van Building Changes of wil je in jouw regio een samenwerking opstarten? Neem dan contact op met Jan Willem Weststrate (jww@buidlingchanges.nl) of Guus Pieters (gp@buildingchanges.nl).