-->

Bouwen aan verandering

Eerste hulp bij netcongestie: een praktische handreiking voor mkb-ondernemers

Duurzaam bouwen

Gepubliceerd op: 11 juli 2024

De verstopping op het elektriciteitsnet zorgt voor grote uitdagingen, vooral voor mkb-ondernemers. Om hen te helpen, hebben experts en Gelderse organisaties een praktische handreiking ontwikkeld, getiteld 'Eerste hulp bij netcongestie'. Deze handreiking biedt ondernemers concrete stappen om hun energiehuishouding te verbeteren ondanks de huidige netcongestie.

Energie nu topprioriteit

Waar energie vroeger slechts 5 à 10% van de kostenpost was, staat het nu bovenaan de agenda in de directiekamers. Ondernemers kunnen niet afwachten tot anderen netcongestie hebben opgelost. Ze moeten zelf actie ondernemen en oplossingen vinden. Maar daarvoor hebben ze wel de juiste handvatten nodig.

Daarom ontstond bij Provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord het idee voor een expertsessie en handreiking vanuit het perspectief van ondernemers die zelf regie nemen en focussen op wat er wél kan.

Snelle actie boven perfectie

Jan Straatman, GEA-regisseur, benadrukt het belang van snelle actie: "Liever snel een aantal handvatten voor het mkb om netcongestie de baas te worden, dan ultieme perfectie." Veertig experts leverden informatie en Transitiemakers voerde de redactie.

Drie belangrijke adviezen uitgelicht

  1. Maak een manager verantwoordelijk voor energie en energiebeheer.
  2. Zorg voor inzicht in je energieverbruik en bedrijfsprocessen.
  3. Maak gebruik van hulptroepen, met name regionale energie-expertisecentra (DOA, REE, DOE), brancheorganisaties, RCT’s en gemeenten.

Hoe verder?

De handreiking zal verder worden uitgebreid met praktijkvoorbeelden. Het is belangrijk dat kennis en praktijkervaring bij ondernemers terechtkomen. Samenwerking met de provincie, GEA, brancheorganisaties, expertnetwerken en gemeenten is cruciaal om ondernemers verder te helpen.

Voor meer informatie en om de handreiking 'Eerste Hulp bij Netcongestie' te downloaden, bezoek: link

Wil je als MKB ondernemer meer weten over de aanpak en de handreiking of hulp bij het toepassen, neem dan contact op met Jan Straatman (js@buildingchanges.nl).