Meet the team: Jan-Willem Westrate
Een echt buitenmens
Als een geboren en getogen Zeeuw ben ik opgegroeid op het platteland waar het water en groen mijn letterlijke voor- en achtertuin was. Als kind voelde ik me al enorm verbonden met de natuur en dat is nooit weggegaan; ik ben een echt buitenmens.
Na een aantal jaar in Rotterdam Zuid gewoond en gewerkt te hebben, merkte ik hoe zeer ik de ruimte, de vrijheid, het groen en het water miste. Genoeg reden om met mijn gezin te verhuizen naar het dorpse en groene Rhoon.
Verbinding tussen mens, techniek en organisatie
Jarenlang heb ik met veel plezier bij het Havenbedrijf Rotterdam gewerkt en daar veel kennis en ervaring opgedaan in infraprojecten, maar ook op het gebied van verandertrajecten in de organisatie. In dat werk stond de verbinding tussen mens, techniek en organisatie altijd centraal. Een interessant spanningsveld, waarin ik vernieuwend bezig kon zijn. Met een civiel technische, bedrijfskundige en veranderkundige achtergrond ben ik in staat om verschillende werelden met elkaar te verbinden en met de mensen in kleine stappen een vernieuwing in gang te zetten. Inmiddels werk ik ruim een jaar voor Building Changes en houd ik mij bezig met onderwerpen waarin dit spanningsveld en het vernieuwende dagelijkse praktijk is.
Duurzaam Bouwen: een enorme opgave!
Binnen Building Changes ben ik verantwoordelijk voor het thema Duurzaam Bouwen. Ik houd mij bezig met uitdagende projecten en werk samen met gepassioneerde mensen die allen hun steentje willen bijdragen aan een duurzame wereld. In de GWW-sector worden op projectniveau al veel stappen gemaakt, maar voor de organisaties daarachter is het vaak nog een hele uitdaging om beleid, ambities en beloftes om te zetten naar fundamenteel anders denken én doen.
Hoewel er steeds meer projecten en initiatieven zijn waarin duurzaamheid centraal staat, maakt dat nog geen duurzame samenleving; feitelijk staan we nog maar aan de voet van de berg. Deze opgave raakt de hele organisatie op alle facetten: de mensen, de processen, strategie en beleid. Het vraagt leiderschap, visie en ruimte om te kunnen ontwikkelen en te leren, te experimenteren en daarmee kennis op te bouwen. Kortom de kern van de vraag is: ‘Hoe krijg je duurzaamheid in het DNA van je organisatie?’.
Veranderen en verschil maken met de mens
Mijn persoonlijke drijfveer is hoe we dit bij een organisatie vanuit de praktijk naar een hoger plan kunnen tillen. In die rol zijn we bij Building Changes een inhoudelijk sparringpartner en begeleiden we waar gevraagd ook de implementatie. Dus niet alleen bedenken, maar samen met de klant de ontwikkeling in gang zetten. Het zijn uitdagende en complexe vraagstukken waarin de mensen zelf de sleutel tot succes zijn. Dit vraagt lef en uithoudingsvermogen van de mensen die betrokken zijn, weg van het bekende en de routine, want op gebaande paden groeien geen bloemen. We willen het verschil kunnen maken, organisaties helpen die volgende stap te zetten, samen met de klant en samen met mijn collega’s.
Koken, reizen en Aikido; creativiteit, ontdekken en balans
In mijn vrije tijd kook ik graag, waarbij ik mijn creativiteit de ruimte geef en graag experimenteer met ingrediënten om zo een eigen draai aan recepten te geven. Heerlijk eten met goede wijn, daar geniet ik van. Een andere passie is reizen; samen met het gezin andere culturen ontdekken en op plekken terechtkomen waar geen toerist te bekennen is. Maar de allermooiste ervaring van reizen is toch altijd weer het in contact komen met de lokale bewoners en te ontdekken hoe zij in het leven staan.
Daarnaast doe ik al zes jaar aan Aikido, een Japanse zelfverdedigingssport. Het gaat bij Aikido om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het uitschakelen van de tegenstander. Hierin is het zoeken naar de juiste balans. Dit neem ik ook mee in mijn privé en werkleven; uiteindelijk is balans de basis voor álle dingen!