Meet the team! Jan Straatman
Jan Straatman was samen met Paul Kuijpers en Willem Pel partner van Balance & Result. Sinds 1 januari 2023 maken zij onderdeel uit van het team van Building Changes. Maak kennis met Jan en zijn rol, die ‘m voornamelijk zit in het verbinden van mensen en organisaties en het organiseren van samenwerking en leren.
Van Uden, via Eindhoven naar de Randstad
Jan is geboren in Uden en heeft gestudeerd in Eindhoven. Na enkele jaren Philips Natuurkundig Laboratorium is hij aan de slag gegaan bij het voormalige Bouwcentrum in Rotterdam. Daar dook hij diep in innovatieve projecten op het gebied van energiebesparing in de gebouwde omgeving. Na wat tussenstappen is hij 10 jaar adjunct-directeur geweest van de Stichting Bouwresearch en alweer 14 jaar actief bij Balance & Result. En nu, sinds 1 januari 2023 verbonden aan Building Changes.
Hij verhuisde in 1982 naar de randstad en heeft inmiddels twee volwassen kinderen. Hij werkt, bridget, onderhoudt een moestuin, wielrent en verliest zich als Bourgondiër vaak volkomen in de kunst van het koken voor gezin, familie of beste vrienden.
Werktuigbouwer en sociaal wetenschapper
Jan Straatman is oorspronkelijk opgeleid als werktuigbouwer met als specialisatie energietechniek. Energietransitie, circulariteit en duurzaamheid lopen als een rode draad door zijn carrière. In de loop hiervan verschoof zijn aandacht van techniek naar innovatie en organisatieverandering. Niet zozeer de vraag ‘wat?’, maar de vraag ‘hoe?’; hoe pak je dat aan, samen met alle betrokkenen? Daarom heeft hij als avondstudent doorgeleerd voor het vak Technieksociologie op de Erasmusuniversiteit en later Transitiemanagement. De combinatie van opleidingen heeft veel meerwaarde. Je begrijpt je gesprekspartners als ze over techniek praten. Tegelijkertijd snap je hoe de processen verlopen, wat mensen in beweging brengt en onderling verbindt en hoe je dat kunt organiseren.
Boeiende projecten en samenwerkingsverbanden
Energietransitie en circulair bouwen zijn momenteel de belangrijkste projecten voor Jan. Voor de provincie Overijssel ontwikkelde hij samen met Saxion en Pioneering de Transitieagenda Circulair Bouwen. Als uitvloeisel daarvan zijn in Overijssel enkele tientallen circulaire praktijkprojecten opgezet. Het samenwerkingsverband faciliteerde een Community of Practice voor het delen van kennis en ervaring.
Voor het Gelders Energieakkoord (GEA) en de provincie Gelderland was Jan enkele jaren projectleider van het Ondersteuningsteam Wijken van de Toekomst. Samen met Witteveen en Bos en Nijenrode Universiteit begeleidde hij lokale initiatieven bij hun ambitie om hun wijk aardgasvrij te maken. Inmiddels is Jan GEA-programmaregisseur voor de programma’s ‘Gebouwde omgeving’ en ‘Energiebesparing bedrijven en instellingen’. Voor de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek en VNO-NCW Achterhoek ontwikkelde Jan een langjarig energiebesparingsprogramma Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Hij geeft leiding aan het uitvoeringsteam. Samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) ontwikkelde hij het project Circulaire Economie voor drie bedrijvenparken en daar gevestigde bedrijven. In 2023 krijgen deze projecten een doorontwikkeling in het regionale expertisecentrum voor bedrijven in de Achterhoek.
Verbinden en doen als sleutelwoorden
In de projecten van Jan komt de inhoudelijke diepgang meestal van partners. Zijn rol zit ‘m vooral in het verbinden van mensen en organisaties en het organiseren van samenwerking en leren. Meestal hebben de betrokkenen een heel verschillende achtergrond en uiteenlopende drijfveren. De kunst is om ze bij elkaar te brengen om samen een gemeenschappelijke ambitie te realiseren. De combinatie van invoelingsvermogen, analytische geest, diplomatie en daadkracht komen daarbij goed van pas. Jan is een denker, maar vooral een doener, onder het motto ‘Walk the Talk!’.