DOA helpt Achterhoekse ondernemers op de duurzame weg
Jan Straatman stond aan de wieg van het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek. Met een haalbaarheidsonderzoek bracht hij de wensen en behoeften in kaart van ondernemersorganisaties, gemeenten, provincie Gelderland, 8RHK (achterhoek)-Ambassadeurs en Omgevingsdienst Achterhoek. De behoeften en belangen bleken nogal uiteen te lopen. Maar er was een verbindende factor. Veel ondernemers willen verduurzamen, maar het ontbreekt hen aan tijd en kennis. Alle stakeholders waren het erover eens dat ondernemers daarom ondersteuning nodig hebben om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Het expertisecentrum DOA kon in die ondersteuning voorzien. Jan heeft samen met de Samenwerkende Industriekringen Achterhoek en VNO-NCW Achterhoek de besprekingen gevoerd over opzet en financiering van DOA.
Ondernemers kunnen nu bij DOA terecht voor vragen, begeleiding en hulp over energie en circulariteit. Maar DOA ondersteunt ook parkmanagement, industriekringen en ondernemersorganisaties in winkelcentra als zij gezamenlijk aan de slag willen met de energietransitie. Een van de kernthema’s is momenteel netcongestie. Het is een groot knelpunt omdat ondernemers hun bedrijf niet kunnen uitbreiden en hun productieproces en logistiek niet kunnen elektrificeren. DOA werkt daarom samen met ondernemers en ondernemersorganisaties aan oplossingen.
DOA is een van de drie expertisecentra in Gelderland: naast DOA, REE (Groene Metropool Regio) en DOE (Rivierenland). Onder regie van het Gelders Energieakkoord hebben de initiatiefnemers een raamwerk ontwikkeld voor expertisecentra. Daarmee hebben de drie expertisecentra een gemeenschappelijke basis, maar toch de ruimte om de uitwerking lokaal in te kleuren. Jan Straatman van Building Changes is ook als programmaregisseur verbonden aan het Gelders Energieakkoord en heeft meegewerkt aan deze ontwikkeling.
Meer weten? Zie: do-achterhoek.nl