Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving; wat is het en hoe zijn we ermee bezig?
De hele bouw- en installatiesector werkt sinds 2022 hard aan de ontwikkeling van het Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Tijdens de DigiGO D-Days op 21 en 22 november zijn de praktische resultaten uit plateau 3 gepresenteerd. Hierin stonden use cases en nieuwe programmaonderdelen centraal.
De afspraken binnen het DSGO gaan over het veilig delen van data tussen samenwerkende partijen in de keten. Hierin zijn het eigenaarschap, de kwaliteitswaarborging en doeleinde van de data van belang. Deze afspraken geven softwareontwikkelaars handvaten om generieke toegang tot de data te geven.
Tijdens de DigiGO D-Days zijn verschillende use cases gepresenteerd. Hierin zijn voorbeelden uitgewerkt om onder andere productdata en handelsdata beschikbaar te maken op basis van een datadienst. Deze dienst wordt gehanteerd door de fabrikant of een dataplatform. In dit geval Wienerberger en 2BA. In deze use case wordt de data op dezelfde manier opgehaald door een aannemer of installateur bij de fabrikant of het platform. Het voordeel hiervan is dat fabrikanten op een consistente manier productdata beschikbaar kunnen stellen, waar een groeiende behoefte voor is ten opzichte van handelsdata. Andere gepresenteerde use cases gingen over datadelen met betrekking tot BIM-vergunningverlening, notariële splitsingsacte, papierloos bulktransport en emissie data op de bouwplaats.
Tijdens de D-Days werden ook de nieuwe programmaonderdelen Digivaardig, Digital Experience en Regie op standaarden aangekondigd. Met het Digivaardig programma wordt invulling gegeven aan de menselijke kant van de toepassing van data. In de Digital Experience Centres is het mogelijk om in aanraking te komen met nieuwe IT-ontwikkelingen en notie nemen van reeds bestaande standaarden.
Klik hier voor meer informatie over DigiGO.
Voor overige informatie over het DSGO kun je contact opnemen met Willem Pel (wp@buildingchanges.nl) of Jaap Kolk (jk@buildingchanges.nl).