-->

Bouwen aan verandering

Oogst van de DigiCampus

Gepubliceerd op: 16 december 2024

Jaap Kolk, Programmamanager bij Building Changes blikt terug op 2,5 jaar DigiCampus: “De oogst van de afgelopen jaren is dat we in Zuid-Holland een samenwerkingsverband hebben opgezet om de digitalisering in de GWW sector op gang te helpen. We hebben partijen bij elkaar gebracht om te kijken hoe we het werk leuker, makkelijker en efficiënter kunnen maken. Samenwerking tussen markt- en publieke partijen is geen natuurlijk iets; door de jaren heen is er wrijving ontstaan vanwege de grote verschillen in werkwijze. Digitalisering biedt enorm veel kansen voor beide partijen om weer nader tot elkaar te komen.”

Het stimuleren van samenwerken is goed gelukt, met name door de ‘case-gedreven aanpak.’ Kolk: “Zo hebben we dat genoemd. We hebben vijf cases gepakt en daar groepjes omheen gevormd die we stapsgewijs geholpen hebben om met oplossingen te komen. Daar zijn interessante oplossingen uit voortgekomen, die we in de praktijk getoetst hebben. Bijvoorbeeld het verder digitaliseren van de weekstaat. We hebben gezien dat de informatie makkelijker stroomt en opdrachtgevers de informatie op dezelfde manier krijgen aangeleverd. Dat is een efficiency winst, en voor marktpartijen een stukje continuïteit. En dat bevordert de samenwerking.”

“We gaan hier volgend jaar mee verder, om het ook in contracten goed vastgelegd te krijgen. Dat zorgt aan beide kanten voor zekerheid.”

“Nog een onderdeel van de oogst is dat je, door zo’n case helemaal uit te werken, zicht krijgt op de ontwikkelbehoefte van medewerkers. Digitalisering zorgt voor nieuwe oplossingen en werkwijzen, en die zorgen er weer voor dat medewerkers zich nieuwe vaardigheden eigen moeten gaan maken.”

AI-ecosysteem

Verder zijn er vele kennissessies en masterclasses georganiseerd, onder andere over AI. Kolk: “Op dit moment zijn we een eigen AI-ecosysteem aan het opzetten. Het is een samenwerkings-AI, waarbinnen kennisleveranciers een plek hebben en precies kunnen zien hoe en in welke context hun kennis gebruikt wordt. Dat is waardevolle informatie, met het oog op het verbeteren en ontwikkelen van kennisproducten.”

“Daarnaast zijn er in het systeem projectomgevingen ingericht. Daar doen we nu een pilot mee, in Rotterdam. Dat gebeurt verder nog nergens, dus het is in die zin revolutionair. Maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen. We zitten nog in de oefenfase. De ontwikkelingen zijn in elk geval erg hoopvol, want het AI-ecosysteem is een veilige omgeving - je weet zeker dat je data niet naar Amerika of China gaat en dat ook anderen niet kunnen meekijken.”, besluit Kolk.