-->

Bouwen aan verandering

Toekomstgerichte wijk: visie 2025

Gepubliceerd op: 7 april 2025

In de wijken van vandaag spelen veel maatschappelijk vraagstukken, zoals de energietransitie, klimaatverandering en de druk op de woningmarkt. Het programma Toekomstgerichte Wijk speelt hierin een ondersteunende rol door betrokkenen de instrumenten aan te reiken om een wijk niet alleen duurzaam, maar ook sociaal inclusief te (her)ontwikkelen. “Toekomstgerichte Wijk richt zich op het creëren van wijken die écht rekening houden met de behoeften van bewoners en die klaar zijn voor de toekomst,” zegt Jan-Willem. 

Het programma is erop gericht om wijken als geheel te verbeteren door bewoners, professionals, marktpartijen en bestuurders samen te brengen. Het programma richt zich niet alleen op de verduurzaming van de fysieke ruimte, maar ook op het versterken van de sociale cohesie en het creëren van inclusieve gemeenschappen. “Het draait niet alleen om gebouwen, maar om het creëren van leefomgevingen waar mensen zich thuis voelen,” legt Jan-Willem uit. 

Een integrale benadering van wijkontwikkeling is essentieel om de grote maatschappelijk opgaven van deze tijd aan te pakken. Door samen te werken aan duurzame oplossingen kan het programma bijdragen aan een toekomstbestendige wijk die zowel ecologisch, economisch als sociaal sterk is. “Toekomstgerichte Wijk biedt een platform waar bewoners en professionals gezamenlijk kunnen werken aan concrete, op de wijk gerichte oplossingen. 

Samenwerking en toegepast onderzoek als sleutel 

Een van de belangrijkste pijlers is de samenwerking tussen verschillende disciplines en stakeholders. “De uitdagingen die we tegenkomen in de transitie naar toekomstbestendige wijken zijn te complex om door één partij alleen opgelost te worden. Hiervoor is samenwerken vanuit de bedoeling essentieel,” benadrukt Jan-Willem. Oplossingen moeten niet alleen technisch haalbaar zijn, maar ook breed gedragen worden door de mensen die er wonen en werken, kortom ze moeten bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk. 

Daarnaast speelt toegepast onderzoek een belangrijke rol in het programma. Het verschil met theoretisch onderzoek is dat toegepast onderzoek direct gericht is op praktische, werkbare oplossingen. “We kijken naar concrete maatregelen die direct toepasbaar zijn in de praktijk, zodat we snel kunnen inspelen op de behoeften van de wijk en de bewoners". 

Versnelling van de transitie naar toekomstgerichte wijken 

Het programma helpt de transitie naar toekomstgerichte wijken te versnellen door de focus te leggen op het slimmer combineren en toepassen van bestaande kennis, inzichten en ervaringen en alleen nieuwe kennis te ontwikkelen voor de dingen die we nog niet weten. Met deze pragmatische insteek willen bereiken dat gemeenten en andere stakeholders direct aan de slag kunnen en met kleine veranderingen een groot verschil kunnen gaan maken.  

“Gemeenten kunnen beleid ontwikkelen dat beter aansluit bij de behoeften van de bewoners en geleerde lessen uit de praktijk toepassen in eigen processen. 

Aannemers leren waarde toe te voegen door de leefbaarheid van de wijk te verbeteren, en zich zo te onderscheiden. Daarnaast leren ze van elkaars praktijkervaringen en kunnen ze de geleerde lessen direct toepassen in volgende projecten”. 

Ruimte voor experimenten en flexibiliteit 

De sleutel tot het succes van het programma is het bieden van ruimte voor experimenten en nieuwe samenwerkingen. “De focus moet niet alleen liggen op het snel realiseren van resultaten, maar ook op het proces van leren en ontwikkelen." Het programma ondersteunt initiatieven die van onderop groeien en biedt een flexibele benadering die kan inspelen op de specifieke behoeften van verschillende wijken. 

Doe mee aan het Toekomstgerichte Wijk programma! 

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstgerichte wijken? “Dit is dé kans om samen te werken aan wijken die niet alleen technisch vooruitstrevend zijn, maar ook sociaal en economisch duurzaam.” Neem contact op en ontdek hoe jouw gemeente, organisatie of bedrijf kan bijdragen aan deze belangrijke transitie. Samen bouwen we aan wijken die klaar zijn voor de toekomst!